Cochrane a trait o viata indestulata si ii placea sa invite acasa prieteni pe care sa ii distreze. Insa, de-a lungul timpului, servitorii care ii slujeau familia i-au spart mare parte din zestrea de vase scumpe de portelan. Frustrata, Cochrane a inceput sa spele singura vasele, o munca pe care o ura. In acelasi timp, se intreba de ce cineva nu a inventat deja o masina pentru a face lucrurile mai usoare. In anul 1886, ea a luat problema in propriile maini si a construit prima masina de spalat vase, aducand imbunatatiri unui prototip din 1850 al lui Joel Houghton.
Dispozitivul lui Houghton era manevrat manuals si doar stropea cu apa pe vasele murdare. Dispozitivul construit de Cochrane, insa, era mult mai practic si mai atent gandit. Avea un motor care pompa apa fierbinte cu detergent dintr-un boiler direct pe vase. A durat o vreme pana aparatul lui Cochrane sa prinda la public, dar in cele din urma a reusit, iar oamenii îl iubeau.
Ceea ce Cochrane nu a stiut, la acea vreme, este ca sa speli vasele la mana este mai putin igienic decat sa le lasi in masina de spalat vase. In ziua de azi, unele masini de spalat folosesc apa extrem de fierbinte, duze de pulverizare de inalte tehnologie si alte caracteristici pentru a curata vasele si de a indeparta germenii si bacteriile de pe ele. Spalarea vaselor la mana nici macar nu se apropie de aceasta performanta. Asta pentru ca mainile noastre, asa cum subliniaza The Washington Post, nu pot rezista la temperaturi ale apei de 60 - 62 grade Celsius, pe care multe masini de spalat vase le folosesc pentru a face lucrurile cu adevarat curate.
Mai mult decât atat, buretele de vase pe care il foloseste o persoana este caminul unora dintre cele mai îngrozitoare si mai rele creaturi din bucataria ta. Oamenii de stiinta au gasit aproape 400 de specii diferite de bacterii pe buretii de bucatarie de uz casnic. Densitatea este astronomica - in jur de 45 de miliarde pe centimetru patrat. Dezgustator!
Expertii spun ca folosirea unei masini de spalat vase nu numai ca este mai sanatoasa, ci va va face si sa economisiti timp, bani, apa si energie. Potrivit Agentiei pentru Protectia Mediului si a Departamentului de Energie din SUA, noile masini de spalat vase utilizeaza mai putina energie si apa decat spalarea la mana.
Cu alte cuvinte, Josephine Cochrane ar trebuie sa aiba propriul ei monument, ca omenirea sa isi aminteasca faptul ca ea a creat acest dispozitiv revolutionar.
Ceea ce este mai putin cunoscut este ca Romania a facut un pas spre acest lucru, in anul 2013 punand-o pe unul dintre timbrele sale!
S.C. Sunman Consulting S.R.L
- Compartir en:
Otros posts que te van a interesar:
0 Comentarios
Cargando comentarios espera un momento...
No tienes permisos para comentar.
Para poder comentar necesitas estar Registrado. O.. ya tienes usuario? Logueate!