Praznicul taierii capului Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul
O sarbatoare foarte mare, marcata in calendar si pe care credinciosii o tin cu sfintenie este Praznicul taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul, insa in aceeasi, pe data de 29 august nu este sigura sarbatoare, mai este praznuita si Sfanta Cuvioasa Teodora din Tesalonic.
Povestea Proorocului Ioan Botezatorul este impresionanta, deoarece acesta a fost inchis pentru o perioada de timp, dupa care a fost omorat, in urma comenzilor date de sora sa vitrega Salomeea, aceasta la randul ei a fost influentata de regina Irodiada. Uncenicii acestuia foarte afectati de cele intamplate, l-au ingropat in Sevastia, dupa care mai tarziu, s-a constatat ca este miraculos.
Sfantul Ierarh Varlaam
Un alt sfant important sarbatorit in luna august pe data de 30, este Sfantul Ierarh Varlaam, acesta a fost Mitropolit al Moldovei intre 1632 – 1653, aceasta sarbatoare este marcata si in calendar.
Sfantul Ierarh Varlaam si-a indreptat atentia inca de mic asupra cartilor si a religiei crestin-ortodoxa, fapt pentru care la o voastra frageda s-a retras pentru rugaciune la schitul Zosim, dupa care tot in rugaciune si liniste si-a petrecut si timpul de la Manastirea Secu.
Sfantul Varlaam avea si talentul intelegerii si traducerii altor limbi, calitate descoperita la vremea respectiva si care l-a ajutat sa devina traducator, una dintre cele mai importante traduceri ale sale fiind scrierile Sfantului Ioan Scararul. Alexandru Ilias l-a indemnat si incurajat sa devina Mitropolit al Moldovei, in anul 1932, iar timp de 21 de ani si-a savarsit du intelepciune si fara greseala misiunea, fiind sprijinit de vasile Lupu in repararea Bisericilor din Moldova, iar Manastirea “Trei Ierarhi” situata in Iasi, in aceasta manastire mai sunt aduse si mastele Sfintei Prascheva. Tot in aceeasi perioada in timpul in care Sfantul Ierarh Varlaam a fost Mitropolitul Moldovei, a fost infiintata prima tipografie romaneasca, in aceasta missiune fiind sprijinit de Petru Movila Mitropolitul Kievului. Spre sfarsitul vietii, in 1653, isi doreste sa se retraga in liniste si rugaciune, la anastirea Secu, insa la patru dupa se stinge din viata, lasand in urma lui intamplari frumoase si minuni pe care le-a savarsit de-a lungul vietii. Sarbatoare Sfantului Ierarh Varlaam s-a decis sa fie trecuta in calendar pe data de 12 ianuarie 2007, pe aceeasi data mai este marcata si sarbatoarea Sfantului Cuvios Ioan de la Rasca si Secu.
- Compartir en:
Otros posts que te van a interesar:
0 Comentarios
Cargando comentarios espera un momento...
El post se encuentra cerrado y no se permiten comentarios.
Para poder comentar necesitas estar Registrado. O.. ya tienes usuario? Logueate!